Tekstvak: Een andere meer geavanceerde mogelijkheid is de Lambiek Au Bain Maria. Deze lambiek werkt zoals de

Welkom op mijn site Antiek en Lambiek. Sinds 2006 ben ik samen met mijn vrouw het gehele jaar woonachtig in de Piëmonte Italie. We runnen daar, in Grognardo, zomers de B&B Casa Veccia. In het voorjaar najaar en winter als we wat meer tijd hebben bezoeken we vaak diverse antiekmarkten in onze omgeving. Vaak zie ik daar leuke dingetjes liggen. Dingetjes die te maken hebben met wijn en aanverwante zaken. Zelf ben ik een vervent liefhebber van wijn/Grappa (maken/proeven) en de daarmee samenhangende “dingen” dus bevind ik mij in een soort walhalla. Ik koop hier dan dingetjes die u in Nederland moeilijk zult kunnen vinden. Mocht u op mijn site iets leuks zien of vinden neem dan gerust vrijblijvend contact met me op. Mocht u iets zoeken wat mogelijk hier te vinden is, ook dan neem eens contact met me op.

Veel plezier op mijn site Antiek en Lambiek.

       

Ebullio meter.

Ebullio-meters werden begin tot eind 1900 gebruikt om het alcoholgehalte in wijn te bepalen. Het alcohol gehalte werd bepaald door het kookpunt van de wijn te meten met een (meestal) haakse kwikthermometer. De wijn is een mix van (smaakvol)water en alcohol elk met een eigen kookpunt.
Kookpunt water = 100
0 C. en kookpunt alcohol = 780 C.

Werkwijze:
Vul de Ebulliometer met wijn en breng deze aan de kook. De kwikthermometer zal op de schaal het alcoholgehalte aangeven. Meer alcohol in de wijn zal een lager kookpunt geven. Tot dit uiteindelijk bij 100% alcohol op 780 C. zal staan. Bij wijn zal de meter meestal tussen de 12% en 15% terecht komen. Hoewel tegenwoordig sommige superiore wijnen al boven de 15% kunnen komen is dit op de meter het maximum afleesbare. Oorzaak is de ouderdom van het meetsysteem. Vroeger had men geen wijnen met 15 % alcohol of meer. Het werd n.l. rond 1900 veel gebruikt omdat het nauwkeuriger is dan meten via densometers, deze drijvende glazen meters hebben een onnauwkeurigheid t.g.v. het resterende (niet gegiste) suiker in de wijn. De Ebulliometer heeft dit niet. Hij werd dan ook gebruikt voor en door de ambtenaren van de accijnsheffing. Het was een snelle en nauwkeurige manier van accijnsbepalen.

Het IJken van de Ebulliometer.

Vul de Ebulliometer met water. Breng het aan de kook.
Water zal dus koken bij 100
0 C. U kunt nu de schaal verstellen tot deze 0% alcohol aangeeft.

De kwikbuizen waren geijkt en verzegeld omdat ze veel werden gebruikt voor de heffing van accijns. Ebullio was voorzover ik weet niet de uitvinder van de ebulliometer. De naam stamt af van het woord bullio hetgeen koken betekend.

Ik heb diverse Ebullio-meters in mijn bezit. Alle ebullio-meters werken gegarandeerd, doch de ene is mooier (koper/chroom) dan de andere, ook zit er soms meer bij b.v. een kistje, een keur/ijkloodje, een pipet of een keuringscertificaat (met datum), een beschrijving, oorspronkelijke rekening. Noem maar op.

Prijzen:

Ebulliometer 175 euro

Met keuringsloodje 185 euro

Met keuringsloodje en kistje 200 euro

 
 
Deze speciale Ebulliometer  (nr. 27041) uit 1940, is voorzien van gebruiks aanwijzing, is nieuw en niet gebruikt. Hij is van koper/messing met gietijzeren voet en uiteraard voorzien van keuringsloodje en genummerd garantiecertificaat. Gehuisvest in een zwart kistje met ingelegde grijze doek. Een prachtstuk. Prijs 225 euro. Ook is de box voorzien van een glazenpipet (voor de afgepaste hoeveelheid wijn).
Tekstvak: Een andere meer geavanceerde mogelijkheid is de Lambiek Au Bain Maria. Deze lambiek werkt zoals de
De Lambiek, Alambiek, Alambico

De lambiek wordt gebruikt om, door middel van koken, een vloeistof te krijgen met een hoger alcoholgehalte dan de begin (vloei)stof. Het alcohol percentage verhogen wordt dus niet gedaan door indikken (water verdampen en rest overhouden) maar andersom door alcohol te dampen en op te vangen en condenseren. Een veel gebruikte lambiek hier is de tafel lambiek, die maakt van de bestaande wijn een grappa die men hier Brandy noemt. Dit gebeurt meestal in een tafellambiek met kleine inhoud (1 a 2 liter) vaak zijn deze tafellambieks compleet met een kleine brander die brand op methylalcohol. Deze lambieks behoeven geen speciale bodembescherming.

Anders wordt het wanneer U gegist fruit gaat stoken. U hebt dan een grotere lambiek nodig ( 2 tot 20 of meer liter). Om te voorkomen dat vaste delen gaan aankoeken aan de bodem en daarmee een verkeerde smaak aan de vloeistof (hier grappa) geven, maak ik graag gebruik van een stoommandje op de bodem, dit voorkomt het aankoeken.

       
Deze prachtige (nieuwe) tafellambiek heeft een inhoud van 2 liter. Hij is handgemaakt en gedreven van dikke koperen plaat. Hij is zoals bij een tafellambiek hoort inclusief de koeler en de kleine brander.(225 euro)
Deze bovenstaande lambiek (175 euro) is de standaard lambiek. Deze is ongeveer 2,5 liter. Ook weer gedreven uit een dikke koperen plaat, inclusief koeler . Mogelijkheid is de hier gefotografeerde brander (20 euro) erbij te gebruiken. Wilt u een groter volume, mail eens
       

Lambiek Il Bagno Maria (au bain Marie)

Deze lambiek bestaat eigenlijk uit 2 vloeistof vaten. Het binnenste vat voor het product en daaromheen het water vat voor de verwarming. Deze lambiek is ideaal voor het stoken van klein fruit zoals b.v. kersen. Dit exemplaar heeft een (product) inhoud van 10 liter en een water reservoir van 5 liter (350 euro  inclusief koeler).
Uiteraard ook weer verkrijgbaar in de grotere maten.

       
Tekstvak: Een andere meer geavanceerde mogelijkheid is de Lambiek Au Bain Maria. Deze lambiek werkt zoals de

Wijnpomp.

Deze wijnpomp is nog geheel origineel, niet schoon gemaakt of gepoetst. Hij is gemaakt van brons en werkt nog.

 

Verder heb ik ook nog veel, bronzen kranen, afsluiters, doorlaten en "filterhangers". Zij kosten gemiddeld tussen de 15 tot 25 euro, afhankelijk van het gewicht.

 

Doorvoer van een wijnvat Kraan welke in wijnvat werd geslagen Deze armaturen zaten in grote filterbakken, onder de tuut was dan een (kaasdoek) filterzak gehangen

 

Deze electrische alambicco (gemaakt door de koffieapparatenmaker Saecco) is speciaal gemaakt om etherische olieën te distileren uit b.v. rozeblaadtjes of lavende lbloemen. De alambicco is daatoe voorzien van een stoommandje met boven en onder een filterdekseltje. De installatie bestaat uit een ketel met het stoommandje welke electrisch wordt verwarmd. Het destilaat gaat door de koeler welke wordt gekoeld door water uit een ingebouwd tankje. Dit water wordt rondgepompt door een pompje en op zijn beurt weer gekoeld door een radiator welke ook de alambicco koelt. Het geheel wordt gestuurd door een thermokoppel.
   

Dit waren enige wijn-dingen die ik zo heb gevonden. Nogmaals mocht u iets zoeken en het is hier verkrijgbaar mogelijk kunnen we iets voor elkaar betekenen.

 

Ci vediamo,

Harrie Boersma

Casa Vecchia

Grognardo Piëmonte Italië